Home Przepisy Ryż kleisty z curry, kurkumą i parmezanem

Ryż kleisty z curry, kurkumą i parmezanem

by KuchennePrzyprawy.pl

SKŁADNIKI:

  • 10 dag ryżu
  • 2 szkl. bulionu z kostki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyż. masła
  • 30 g tartego parmezanu
  • 2 łyż. śmietany 18%
  • 1/2 łyżecz. kurkumy
  • 1/2 łyżecz.curry
  • sól
  • pieprz

 

Ryż płuczę, osączam dokładnie. Cebulę obieram i drobno siekam.
W rondlu rozgrzewam masło, dodaję posiekaną cebulkę. Gdy cebula się zeszkli dodaję kolejną łyżkę masła i wsypuje ryż. Smażę wszystko na średnim ogniu około 2 minuty aż ryż stanie się szklisty. Następnie wlewam stopniowo gorący bulion – po 1/3 szklanki i gotuję aż ryż wchłonie cały płyn. Znowu dodaję 1/3 szkl. bulionu, mieszam i gotuję. Powtarzam czynność, aż do wyczerpania bulionu. Gotowanie trwa ok. 20-25 minut. Gdy ryż znacznie zwiekszy swą objętość i będzie prawie miękki dodaję kurkumę i curry. Dodaję także śmietanę, sól i pieprz. Na koniec dodaję starty parmezan i mieszam. Podaję na gorąco do mięsnych czy rybnych dań.Na koniec można dodac również groszek, warzywa i cytrynę.

 

Smazony_ryz_z_groszkiem

Może zainteresują Ciebie również....